Forrygende stævnesæson for kusk fra Bornholms Køreselskab.
Den bornholmske ekvipage bestående af kusk Lotte Holm Petersen med sin en-spænder pony Pil Halsnæs og Team har gennem 2022 deltaget i landsstævner samt Danmarksmesterskaberne med gode resultater.
Sæsonen er afsluttet med titlen som Championats-vinder for et-spand pony.
Championatet opnåes ved at samle point fra resultater ved landsstævner.
De fleste point blev opnået ved Danmarks mesterskaberne, hvor ekvipagen vandt samlet, efter en 3. Plads i Dressur, 2. Plads i Maraton og en 2. Plads i Forhindringskørsel. Lotte og Pil fik hermed titlen som Forbundsmester ( Danmarksmester i Middelsvær klasse).
Lotte er nu rykket op i svær-klasse. I vinterhalvåret tager hun flittigt Pil og vogn med til Sjælland for at deltage i de indendørs-maraton cup’er. Her gennemkøres en kombineret kegle/maratonbane på tid. På hver forhindring er der placeret en bold som giver 6 strafsekunder hvis de væltes ned. Så fart er ikke alt men osse akkuratesse, overblik og en smidig hest kræves.
Fakta om konkurrence med hest og vogn:
Kørersporten består af mange discipliner, den del ovenstående ekvipage deltager i kan sammenlignes med ridesportens Military.
Der køres først et Dressur program, her bedømmes nøjagtighed, gangarter, smidighed og ekvipagens samlede indtryk.
Efterfølgende køres en maraton, bestående af en trav-etape og 5-7 forhindringer på tid. Her gælder fart og udholdenhed. Her viser kusken at deres hest er i topform og kan præstere med 12-14 km/t over flere kilometer og samtidig kan kusken holde hovedet koldt og navigere i forhindringerne for fuld fart.
Sidste disciplin er forhindringskørsel, hvor hesten skal udvise smidighed og præcision. Her ser vi at kusk og hest kan samarbejde og navigere gennem en keglebane på 20 porte. Igen er det på tid og man får strafpoint for hver bold man evt. vælter ned. Denne bane er dog så teknisk svær at vi ikke ser samme fart som i maraton-delen.
I alle 3 discipliner har kusken en groom med. Det er ”sandsækken” på bagsmækken. Denne person hjælper med at holde vognen på jorden med alle fire hjul i de skarpe vendinger. Groom’en må ikke hjælpe i dressuren og i forhindringskørslen men i maraton-delen er det tilladt at hjælpe med navigation gennem forhindringerne.
Fakta om Bornholms Køreselskab:
Bornholms Køre Selskab er en sportsforening, hvis formål er at fremme interessen for kørsel med hestetrukne køretøjer ved afholdelse af køre- og pløjekonkurrencer, orienterings- og skovture, træningsarrangementer, kurser mm. samt udvide kendskabet til køresporten og omgangen med heste.
Køresportens fremtid vil afhænge af et generationsskifte. Den hidtidige generation af kuske, som er opvokset med heste, skal efterhånden afløses af en ny generation af kuske. Disse skal tiltrækkes af interesse for kørsel med heste uden forudgående kendskab eller erfaring. Køresporten kan ikke længere overleve på sønner og døtre af de nuværende kuske.
Har du (I) interesse for køresporten, kontakt da BKS. Det vigtigste er at få startet rigtigt, så både kusk og hest(e) får en god og positiv oplevelse første gang. Det kræver en elementær viden om hest, seletøj, vogn og kørsel.
Køresporten henvender sig til alle aldersgrupper. Er ponyen blevet for lille til at ride på, kan man spænde den for en vogn og fortsætte med at konkurrere med sin pony i mange år endnu. Er man voksen rytter med lyst til at dyrke sin interesse med familien, er køresporten ideel. Vil man køre skovtur, deltage i pløjning, kørekonkurrencer eller nyde samværet med hestevenner, kan dette tilbydes hos Bornholms Køre Selskab.
Vi er ca 30 medlemmer som alle har en passion for køresporten på den ene eller anden måde. Her er aktive konkurrencekuske. Medlemmer som nyder en skovtur. Og dem som holder fast i det traditionsrige pløjning på konkurrenceplan. Medlemmerne i foreningen har osse en stor viden om traditionel kørsel. Altså kørsel med de gamle vogne og korrekt påklædning. I vinter-sæsonen lejer vi os ind i ridehallen i NBKR hver onsdag fra 17-21. Her træner vi vores køreheste og bruger tid på tilkørsel af de unge heste. Om sommeren træner vi på vores græsbane ved siden af anlægget i MBR.